Drukuj
Kategoria: Sztuka
Odsłony: 158

Każdy wie, że w dużej mierze, najadamy się samym patrzeniem na nasz posiłek i jeżeli nasz obiad jest cudownie i pięknie podany, to od razu wygląda nam na dużo smaczniejszy. Warto więc wziąć to pod uwagę przy sporządzaniu naszych posiłków. Będziemy je wtedy zjadać jeszcze chętniej.Jest to trochę bardziej czasochłonne, ale na pewno warto.

 

Jak już wielokrotnie podkreślaliśmy, przygotowanie takiego wykwintnego dania i sposób jego podania bardzo mocno wiąże się ze sztuką. Bardzo ważne jest tu zaplanowanie posiłku, który chcemy zaserwować, rozplanowanie jego rozmieszczenia na talerzu, tak żeby dobrze się prezentowało, ale również dobór kolorystyczny.

Ten ostatni element jest bardzo ważny, ponieważ jeżeli całość będzie w jednym kolorze, to nawet super ładne ułożenie obiadu na talerzu nie da nam oczekiwanego efektu. Warto więc dołożyć trochę koloru i urozmaicić naszą potrawę, będzie się wtedy zdecydowanie lepiej prezentowała. Czasami wystarczy na przykład listek oregano, czyli odrobina zieleni i na przykład kilka owoców granatu i już mamy piękne kolory na talerzu.